Klootschieten

De kloot wordt hier geschoten op de klootschietbaan in de Schoorlse duinen. Klootschieten is zeker geen folkloristisch schouwspel, maar een echte doe-sport en vooral zeer recreatief. Hierdoor is het een spel geschikt voor zowel familie- als bedrijfsuitjes. Het komt bij het klootschieten aan op behendigheid, spierkracht en wie in die combinatie het verste kan gooien. Het klootschieten kan het gehele jaar door jong en oud worden beoefend. Klootschieten is snel te leren, wie kan gooien kan ook klootschieten.

 

Onder klootschieten wordt verstaan:

Het gooien van een houten bal (de kloot) over een uitgezette route, met het doel dit te doen in zo weinig mogelijk worpen. De kloot is een houten bal op het juiste gewicht gebracht door middel van ingegoten lood. Het parcours bevindt zich in de Schoorlse duinen en het bestaat uit verharde-, zand- en schelpwegen. De tijdsduur van het klootschieten is ongeveer 2½ uur. Het aantal personen is minimaal 10 en maximaal 150 per groep.

 

Spelregels

Er wordt met drie teams tegen elkaar gespeeld. Is men op worpafstand dan vertrekken de volgende drie teams (ongeveer drie minuten tussentijd). Ieder team heeft zijn eigen kleur kloot, nl. rood, geel of blauw. Een team bestaat meestal uit vijf personen. De teamleider (Kloothoofd) van team rood begint en gooit de Kloot met gestrekte arm langs het lichaam zo ver mogelijk vooruit. Daarna gooit de teamleider van team geel en vervolgens de teamleider van het blauwe team. De Kloot die tijdens de eerste worp het minst ver ligt, moet als eerste weer worden gegooid. Dit herhaalt zich gedurende het gehele parcours.

 

Per drie teams gaat er tijdens het klootschieten een kinderwagen mee, uitgerust met 4 soorten frisdrank, gekoeld bier, kaas, pinda's en chips.

 

Na afloop is er een prijsuitreiking (eerste prijs voor het winnende team en een poedelprijs voor het verliezersteam). Iedere deelnemer krijgt na afloop een klootschietcertificaat mee. Kinderen t/m 5 jaar mogen gratis mee.Klootschieten kunt u meemaken in alle jaargetijden. Aanvangstijden in overleg met de organisatie.

 

Rolstoelvriendelijk

Ons parcours in de Schoorlse duinen gaat over het algemeen over schelpenpaden en is met wat hulp van andere teamleden toegankelijk voor rolstoelen. Indien u in de ploeg mensen wilt meenemen die slecht ter been zijn, dan hebben wij rolstoelen voor u beschikbaar.

 

‘Een ideaal

familie- of

bedrijfsuitje!

Boek nu!

Voor informatie over een klootschietuitje kunt u contact opnemen met de opperkloot:

 

De opperkloot Jan Kapitein

Bremakker 2           072-5095919

1873 GJ Groet        06-13974097

K.v.K. nummer 61028800

jan.kapitein@outlook.com

© Schoorlse Klootschieters | Ontwerp: PK Designs